Goda råd när du ska köpa en bil

Goda råd när du ska köpa en bil

Mercedes i rad

Hur spännande det än är att köpa ett nytt fordon bör man inte kasta sig in i det här valet utan att vara förberedd. Det finns en rad saker som man bör tänka på innan man genomför transaktionen och hämtar hem sin bil, där några av dessa består av att exempelvis ta reda på så mycket som möjligt om bilen och den tidigare ägaren, hur mycket det kommer att kosta att köra bilen, hur mycket den kommer att påverka klimatet och mer därtill. Att antingen köpa bilen hos en privatperson eller bilhandlare kommer också att påverka hur resultatet i slutändan blir, så allt hänger på att vara förberedd.

Vem ska man köpa bilen av?

En vanlig fråga som många ställer sig är huruvida det är bättre att vända sig till en bilhandlare eller en privatperson. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och därför beror det slutliga valet på vad man själv lägger mest vikt på. Om man köper sin bil hos en bilhandlare är risken inte lika stor att man blir lurad eller att säljaren ljuger om problem med bilen. Samtidigt får man dock inget ansikte-mot-ansikte samtal med den tidigare ägaren, så bilhandlaren kommer naturligtvis inte att ha några större erfarenheter av just den bilen på samma vis som en privatperson hade haft.

Betala inte för mycket

Det är lätt hänt att man inte riktigt vet vad olika bilar är värda och därför olyckligtvis nog köper en annars ganska billig bil till ett rent för högt pris. Det är därför alltid av yttersta vikt att man tar en sväng till Blocket.se eller kikar på andra annonser för att få en aning om hur prisläget ser ut för de olika modellerna av bilar.

Man kan behöva ett lån

Det är inte alltid så att man själv kan stå för hela kostnaden av bilen, särskilt inte när många bilar är så dyra som i dagsläget. Då kanske ens enda utväg är att ta ett lån, men man får alltid tänka på att man bara kan låna upp till 80 % av bilens fulla pris. De resterande 20 % ska man kunna betala själv i kontantinsats. För de som är ute efter ett lån finns det en specifik variant som heter billån. Den här typen av lån kan man ta hos antingen en bank eller en långivare online. Det finns både fördelar och nackdelar med båda varianterna som man bör vara medveten om innan man tar sitt beslut.

Ett lån kommer dock alltid med ränta som ligger och tickar varje månad, så det är bättre att betala så mycket av bilens kostnad som möjligt på egen hand. Förutom räntan kan det tillkomma diverse extra avgifter som man också bör ta reda på innan man tar ett lån för att köpa en bil. Så länge man vet vad man ger sig in på och grundligt söker igenom bilen efter fel innan man köper den kan man vara säker på att man får en trevlig upplevelse. Ens nya drömbil kanske inte är så långt borta som man tror.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *