Detta ska du vara uppmärksam på vid bostadsköp

Detta ska du vara uppmärksam på vid bostadsköp

ett bra fint hus

Då var det dags att köpa en ny bostad, men om man tidigare inte har gått igenom den här processen – eller om det enbart har gått en lång tid sedan man köpte en lägenhet – är det naturligt att man har vissa frågor om hur allting går till. Fortsätt då att läsa för att få lite tips om vad man behöver ha i åtanke när det är dags för ett nytt bostadsköp.

Ansök om ett lånelöfte

Innan man ens börjar gå på diverse visningar gäller det att man har mottagit ett lånelöfte från banken. Detta löfte talar om hur mycket man får låna för att kunna köpa bostaden, och hur stor detta belopp är beror bland annat på ens inkomst. Genom att ha ett lånelöfte tillhands blir det enklare att veta vilken typ av bostad man kan kika på och i vilken prisklass man ska lägga sig. Om man har ett lånelöfte kommer man dessutom att veta precis hur långt man kan sträcka sig under budgivningen.

Det är lätt som en plätt att besöka en banks hemsida och att därifrån ansöka om ett lånelöfte, men kom ihåg att man själv måste betala minst 15 % av bostadens kostnad som en kontantinsats. Lånelöftet kommer enbart att gälla under en viss tid, men när denne är över kan man helt enkelt ansöka om ett nytt lånelöfte.

Gå igenom hela bostaden grundligt

Visningar är till för att man ska få en känsla av huruvida bostaden passar en eller inte. Det är dock även en fantastisk möjlighet att kontrollera hela lägenheten eller huset för att se till så att det inte finns några dolda fel eller skavanker som mäklaren inte har nämnt. På så vis får man inte plötsliga överraskningar och vet istället exakt vad man ger sig in på.

Gå även på så många visningar som möjligt. Det är lätt att bli kär i den första bostaden som man kikar på, men genom att gå på fler visningar kanske man upptäcker att den första bostaden inte var så otrolig som man först trodde. Det är därför bäst att inte skynda sig in i ett beslut.

Efter köpet

Efter dess att man har köpt bostadsrätten och ska flytta in finns det även här ett par saker att tänka på. Man måste exempelvis se till så att man tecknar ett nytt elabonnemang som gäller för den adressen som man ska flytta till. Detta ska genomföras redan minst en vecka innan dess att man flyttar in. Man måste också göra en adressändring hos Skatteverket som lyckligtvis nog enbart tar några minuter att genomföra. Tack vare adressändringen kommer man sedan att få sin post till rätt adress.

Efter dess att den förra ägaren har lämnat lägenheten och antingen flyttstädat själv eller anlitat ett företag för att göra det är det upp till en själv att kontrollera så att allting är korrekt städat och i sin ordning. Om det inte har gjorts ett tillräckligt bra jobb ska man informera om detta omedelbart för att få ersättning för besväret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *